Hari perkahwinan semestinya menjadi saat yang bahagia bagi semua pasangan. Segala proses bagi merealisasikan hari bahagia tersebut pasti menjadi memori indah yang terpahat sepanjang hayat. Oleh itu, entri kali ini adalah sangat istimewa kerana ianya adalah berkenaan dengan para pengantin. Setiap pengantin pastinya menginginkan kenangan saat hari istimewa mereka diabadikan dengan pelbagai cara istimewa. Salah satunya pastinya dengan menggunakan door gift. 

Dalam majlis perkahwinan di Malaysia, sudah menjadi satu kemestian kepada setiap para pengantin untuk menyediakan pelbagai jenis doorgift untuk para tetamu. Bahkan para tetamu juga pastinya ternanti-nanti doorgift yang akan diberikan oleh pihak tuan rumah. Jadi, kali ini kami ingin berkongsi dengan anda inspirasi doorgift yang unik untuk majlis perkahwinan anda.

Mari kita lihat doorgift dan terbaik untuk hari bahagia anda.

10 Door Gifts Unik Untuk Majlis Perkahwinan

#1 DOOR GIFT MUG

Mug dan door gifts memang sangat sinonim. Ini kerana harganya yang berbaboi dan kegunaannya sangat bermanfaat untuk jangka masa panjang. Jika dahulu, kita banyak melihat trend mug putih dengan corak ros berwarna merah jambu. Ia dikatakan tampak seperti corak vintaj Inggeris. 

Namun zaman telah berubah. Kini, mug telah dievolusikan dengan membolehkan rekaan anda sendiri dicetak pada mug tersebut. Ini sememangnya merupakan salah satu cara untuk anda mengabadikan kenangan dengan gambar anda tersendiri dicetak pada mug untuk diberikan tetamu. Bayangkan jika tetamu menerima hadiah mug ini, pasti mereka menjaga dan menggunakan mug tersebut dengan baik. 

mug door gift

#2 PINGGAN HIASAN

Door gifts seterusnya adalah pinggan hiasan. Pinggan hiasan juga merupakan hadiah terbaik untuk diberikan kepada tetamu. Kalau anda pernah bercuti ke Pulau Langkawi, pasti anda seronok apabila melihat wajah anda pada pinggan hiasan bukan? Begitulah juga rasa keseronokannya bila anda menerima pinggan hiasan dari majlis perkahwinan.

Untuk pasangan pengantin yang berminat untuk memberikan pinggan hiasan sebagai door gifts, ini idea rekaan untuk anda. Anda boleh nukilkan dengan kata-kata hikmah, doa untuk pasangan serta ucapan terima kasih daripada pihak pengantin kepada para tetamu. Para tetamu yang menerima pinggan hiasan ini pasti akan sentiasa menjaganya dengan baik sebagai kenangan sepanjang zaman.

pinggan hiasan kahwin

#3 DOOR GIFT TILE FRAME

Bagaimana pula tile frame? Pastinya anda pasti akan mendapati bahawa tile frame juga merupakan salah satu doorgift menarik untuk dihadiahkan kepada tetamu. Tile frame ini tak jauh bezanya dengan pinggan hiasan. Perbezaannya hanyalah pada material. Untul pinggan hiasan kebiasaannya dihasilkan daripada plastik atau seramik. Untuk tile frame pula 100% adalah seramik. Kualiti juga dijamin lebih baik.

Cuma perlu berhati-hati apabila mengendalikannya. Jangan sampai pecah.

tile frame

#4 KOTAK SIMPANAN ROKOK

Kotak simpanan rokok? Ini juga salah satu idea untuk dijadikan doorgift kepada tetamu. Itu semua terpulang kepada kreativiti anda.

Mungkin anda boleh mempelbagaikan jenis door gifts. Jadi, kotak simpanan rokok ini mungkin boleh diberi kepada tetamu lelaki. Kalau guna untuk sarung kotak rokok memang nampak istimewa. Orang lain pun tak tahu jenama rokok apa yang kita miliki. Unik kan?

kotak simpanan rokok

#5 PHOTO ROCK

Photo rock adalah frame yang anda boleh gunakan untuk mencetakkan pelbagai jenis rekaan dan ucapan diatasnya. Selain daripada pinggan hiasan dan tile frame, photo rock ini juga antara alternatif lain untuk dijadikan door gifts. 

Photo rock ini boleh diberi dengan gambar atau rekaan anda sendiri. Boleh juga anda berikan photo rock yang kosong dan tetamu bebas untuk meletakkan gambar mereka. Tetamu anda pasti akan menghargai doorgift ini.

photo rock

#6  DOOR GIFT KOTAK KAYU

Door gift kotak sebagai hiasan sudah lama mendapat tempat dihati peminat. Tetapi kotak kayu dengan gambar anda sebagai hiasan? PASTI menjadikan doorgift anda sebagai satu pilihan yang unik dan diingati.

Door gift yang boleh dijadikan dekorasi semestinya menjadi pilihan pasangan pengantin. Ini secara tidak langsung boleh menggamit memori tetamu yang pernah menghadiri majlis perkahwinan anda.

door gift kotak kayu

#7 PELINDUNG CAHAYA MATAHARI

“Wah. pelindung cahaya matahari pun boleh cetak gambar kami?”

Ya! Semuanya tidak mustahil. Tahukah anda window sunscreen pun boleh digunakan sebagai doorgift. Anda boleh cetak apa sahaja rekaan diatasnya sebagai kenang-kenangan kepada tetamu anda.

Tetamu mana yang tidak gembira apabila dapat door gift yang bermanfaat dan penggunaannya yang sangat praktikal kan?

sun visor

#8 FRIDGE MAGNET

Fridge magnet boleh dikatakan antara cenderamata ‘evergreen’ yang kekal relevan sepanjang zaman. Siapa dekat sini peti ais di rumah penuh dengan fridge magnet? Mesti ada kan.

Oleh itu, memberi Fridge magnet sebagai door gifts bukan sahaja unik tetapi memberikan sentuhan yang lebih peribadi dan istimewa.

door gift fridge magnet

#9 MONEY BANK

Haa satu lagi door gifts yang sangat praktikal adalah money bank! Jangan kerut dahi sangat fikir apa itu money bank. Nama lainnya adalah tabung!

Siapa sangka tabung pun sekarang boleh dijadikan doorgift. Bukan sahaja cantik dan menarik. Malah boleh digunakan seisi keluarga. Lepas ni boleh lah disiplinkan diri untuk menabung.

tabung

#10 DOOR GIFT LAPIK MINUMAN (COASTER)

Setiap hari mesti kita minum air kan? Jadi kalau pasangan pengantin sedikan lapik minuman mesti banyak kegunaannya.

Gunakan coaster untuk doorgift dengan cara yang eksklusif. Bagaimana? Mungkin boleh cetak nama pasangan dan reka corak anda sendiri. Barulah rasa macam limited edition. 

Kenapa sebenarnya doorgift ini istimewa dan ‘rare’? Mudah sahaja. Kerana gambar anda dan juga rekaan anda ada diatasnya. Ini menjadikan segalanya lebih bermakna dan para tetamu akan lebih menghargai dan mengingati hari anda dengan cara yang teristimewa.

door gift coaster

Jika ada dalam kalangan anda yang mungkin bakal melangsungkan perkahwinan, mesti pening memikirkan soal wang kan? Jadi khas untuk anda kami tawarkan pakej dan promosi menarik untuk memulakan perniagaan anda sendiri dalam bidang percetakan.

Segalanya mudah jika anda sertai kami di DIYPrintingSupply. Kami akan persiapkan anda dengan mesin percetakan dan latihan keusahawanan untuk anda menjadi seorang usahawan yang berjaya. Jom sertai kami sekarang! Inilah peluang anda untuk buat duit.

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?