Guru adalah profession yang sangat mulia. Bukan sahaja mereka adalah warga pendidik yang cekal dan tabah hati dalam mendidik malahan mereka merupakan sebahagian daripada hidup kita. Tahukah anda, bahawa guru juga boleh membuat pendapatan sampingan? Lebih-lebih lagi apabila sekolah sememangnya sangat memerlukan perkhidmatan percetakan. Ini merupakan peluang keemasan untuk para guru untuk meraih pendapatan yang lumayan.

Tanpa membuang masa lagi, mari kami kongsikan kepada anda idea bisnes terbaik bagi para guru di tahun 2017 ini. Ia merupakan bisnes dengan pelaburan yang rendah tetapi boleh menjana keuntungan yang tinggi hanya dengan buat bisnes di rumah.

1. Perniagaan T-shirt

pencil 3

Kalendar sekolah sentiasa penuh dengan banyak acara dan tidak hairanlah kalau banyak t-shirt istimewa yang perlu direka khas untuk para guru dan juga pelajar. Ianya sesuai dalam apa jua upacara yang melibatkan acara sukan, persatuan, rombongan dan banyak lagi. Sekiranya sekolah anda memerlukan T-shirt khas untuk kelas atau sebagainya, tidak perlu pergi jauh kerana anda dapat menjadi pembekalnya. Menarik bukan?

Apa yang anda perlukan:

 1. Heat press
 2. Printer
 3. Sublimation T-shirt
 4. Design software

2. Cenderamata dan hadiah penghargaan

pensil 4

Dalam setiap upacara ataupun acara, sekolah sememangnya sangat memerlukan sebarang cenderamata dan juga hadiah penghargaan. Anda boleh membekalkan sekolah anda dengan key chain sebagai cenderamata, frame gambar, plague dan juga sijil sebagai hadiah penghargaan dan buat duit daripadanya.

Apa yang anda perlukan:

 1. Heat press
 2. Printer
 3. Sublimation materials
 4. Design software

3. Sticker label nama

PENSIL 5

Dengan segala tugasan yang sedia ada, pastinya kadang-kala adalah sangat penat untuk para guru  untuk menulis nama-nama pelajar dalam kulit buku. Dengan penggunaan sticker label nama bukan sahaja anda boleh menjimatkan masa anda tetapi kos pembuatannya adalah tidak mahal. Ia ialah perniagaan yang menguntungkan dengan kos yang rendah. Cuba anda bayangkan berapa keuntungan yang anda boleh dapat?

Apa yang anda perlukan?

TSC machine dan material

4. Rubber stamp

pensil 6

Anda juga boleh menghasilkan rubber stamp yang tersendiri untuk guru. Dengan seleksi rubber stamp yang akan memudahkan anda untuk menanda kertas, pastinya kedua-dua guru dan pelajar akan berasa gembira. 

Apa yang anda perlukan:

 1. Rubber stamp
 2. Design software

5. PVC card

pensil 7

Jika sekolah anda memerlukan kad pelajar seperti kad matrik, anda boleh membekalkannya! Anda boleh menghasilkan kad yang cantik dan professional untuk pelanggan anda.

Apa yang anda perlukan:

 1. Laminator machine
 2. Die cutter
 3. Design software

Nak tahu lagi?

Adakah anda sudah mendapat sedikit idea tentang perniagaan jenis apa yang anda ingin ceburi?

Jika anda masih tertanya-tanya, mari kami bantu. Layari link ini untuk banyak lagi idea tentang bisnes.

Hari guru merupakan hari keramat buat para guru di Malaysia. Jangan ketinggalan untuk mendapatkan cenderamata hadiah hari guru eksklusif daripada Printcious bagi menghargai guru anda.

Start your business today at DIYPrintingSupply

CONTACT US NOW

Company Name : DIY Printing Supply Sdn. Bhd.(983005-H)
Contact Person : 019.3233.864 / 019.3232.556 /019.3232.740
Website : www.DIYPrintingSupply.com
Email : enquiry@DIYPrintingSupply.com
Facebook : www.facebook.com/diyprintingsupply

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?