Walaupun mempunyai latar belakang perniagaan yang kukuh adalah penting, ia bukan satu-satunya sifat yang menjadikan seorang usahawan yang berjaya. Jurugambar profesional Yatin Patel percaya ciri-ciri yang sering diabaikan dalam usahawan yang berkesan dan pemimpin perniagaan adalah kreativiti.

Photographer

“Dalam usaha untuk menakluk cabaran ini, anda perlu menggunakan pendekatan kreatif untuk menyaingi pesaing anda,” katanya.

Tambahan pula, beliau membuat lima pendekatan kemahiran kreatif yang akan menjadikan anda seorang usahawan yang lebih baik:

  • Mencari corak yang dikenali dalam perkara-perkara yang tidak berkaitan: Oleh kerana tabiat belajar dan rutin, idea-idea baru sering sama dengan idea yang sedia ada dan tiada pembaharuaan. Pemikir kreatif mendapatkan keputusan dengan menggabungkan perkara-perkara yang sama dengan idea yang sedia ada.
  • unleash-creativityPerubahan mencabar dengan mengubah cabaran: Tukar cara anda melihat perkara-perkara, dan perkara yang anda melihat perubahan. Tanggapan lama yang sama menghalang visi yang jelas dan menghalang imaginasi kita. Kadang-kadang ia berguna untuk membayangkan pendekatan yang bercanggah, atau bekerja dengan bertentangan.
  • Fikiran diluar jangkaan: Kita semua perlu cara untuk mengstrukturkan imaginasi kita untuk menerokai had luar alternatif, supaya kita boleh melampaui penyelesaian yang biasa.
  • Pelaksanaan adalah kunci pemikiran kreatif: Kebanyakan orang-orang seni gagal pada pelaksanaan. Anda perlu melaksanakan untuk berjaya.
  • Menjadi  apa yang anda mahukan: Sikap mempengaruhi kelakuan, tetapi tingkah laku juga mempengaruhi sikap. Realiti adalah apa yang anda percaya.

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?