Tahun ini memang mencabar untuk kita semua, ada yang hilang kerja dan perniagaan kena gulung tikar akibat wabak Covid-19. Walau bagaimanapun rezeki itu datang dengan usaha. Nak tak nak kita kena kerja juga kan. Dengan keadaan sekarang nak dapat kerja tetap agak sukar. Jadi jalan terbaik adalah buat part time job.

Jadi untuk perkongsian kali ni, kami berbesar hati untuk part time job yang sesuai dilakukan waktu pandemik ini. Bagi mahasiswa yang baru sahaja tamat pengajian tu, sementara nak dapatkan kerja tetap, tak salah untuk buat part time dulu tau. Sekurang-kurangnya dapat pengalaman dan duit belanja bulanan.

5 part-time job ‘lubuk duit’

1. Agen Dropship

Antara part time job paling popular sekarang ini adalah agen dropship. Dengan menjadi agen kepada produk yang tengah viral boleh buat poket kita tebal tau!

Dengan keadaan perniagaan online yang semakin rancak, banyak syarikat dan stokis yang mengambil peluang ini untuk mengembangkan perniagaan mereka. Pada masa yang sama dapat membantu orang ramai untuk jana pendapatan.

Produk apa yang kita boleh jadi agen dropship ni? Macam-macam produk sebenarnya. Boleh cari produk yang kita minat untuk promosikan dan menawarkan komisen yang berbaloi. Kebiasaanya produk kosmetik, makanan dan pakaian. Produk-produk ini memang laris punyalah!

Yang paling penting dengan menjadi agen dropship ini tidak perlu mengeluarkan modal dan uruskan penghantaran produk. Hanya perlu dapatkan pelanggan sahaja. Masa pun fleksible. Mudah kan? Boleh lah cari stokis yang tawarkan untuk jadi agen dropship. Perlahan-lahan kita belajar tentang dunia periagaan.

Konsep dropship

2. Copywriter

Kalau ada bakat dan minat untuk menulis jangan siakan tau. Ambil perluang ini untuk buat kerja part-time sebagai content writer atau copywriter.

Banyak syarikat yang perlukan copywriter untuk mempromosikan produk mereka dan ada juga yang tawarkan pekerjaan ini pada hujung minggu. Ada masa Sabtu Ahad boleh juga isi masa daripada duduk saja-saja.

Untuk bayaran pula kebiasaannya RM50-RM100 untuk setiap artikel. Kalau bekerja pada hujung minggu sahaja boleh dapat sehingga RM500. Banyak juga kan?

part time job copywriter

3. Pereka Grafik

Kepada mereka yang ada kemahiran menggunakan perisian grafik tu boleh buat duit juga. Mulakan dengan ambil tempahan rekaan logo, sticker dan poster.

Kebiasaannya pereka grafik ini bekerja sendiri. Tetapi ada juga peluang part time job daripada syarikat di luar sana. Anda pun boleh bekerja dari rumah dan tak perlu ke pejabat. Haa dekat situ dah boleh jimat perbelanjaan.

Berapa banyak boleh untung? Untuk keuntungan pula mungkin kadarnya tidak terlalu tinggi. Tetapi jika anda mahu menerima tempahan yang banyak. Pasti untungnya juga lumayan. Jika bekerja dengan syarikat pula anda mampu meraih sehingga RM100 bagi setiap projek.

part time job graphic designer

4. Pelayan Restoran

Sepanjang tempoh penularan wabak ini, restoran dan kedai makan antara yang masih mampu bertahan walaupun ada naik turun dalam perniagaan. Namun ini tidak menolak hakikat bahawa peniaga masih akan cuba sedaya upaya untuk mempertahankan kedai mereka.

Ada sebahagian restoran yang mendapat sambutan hangat. Contohnya seperti restoran makanan segera. Jadi waktu inilah anda boleh cuba nasib untuk menjadi sebahagian krew di restoran seperti KFC, McD, Dominos dan banyak lagi.

Untuk gaji pula kebiasaannya dikira mengikut jam dan anda akan bekerja secara shift. Satu jam bekerja anda mampu meraih RM6.50 dan sebulan boleh mencapai RM1300. Makan pun dapat free tau. Tak salah mencuba!

part time job mcd

5. Penghantar Makanan

Menjadi rider juga antara pekerjaan yang popular sekarang. Ramai yang ambil kesempatan ini untuk menjadi sebahagian daripada rider yang menghantar makanan. Boleh dikatakan mereka yang baru menamatkan pengajian ataupun yang kehilangan kerja akan menjadi rider.

Untuk waktu pekerjaan juga fleksibel. Kalau nak raih lebih pendapatan boleh kerja lama. Jika ada yang nak buat separuh hari pun boleh. Waktu anda boleh adjust sendiri. Antara syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini adalah GrabFood dan Foodpanda.

Walaupun berdepan dengan bahaya dan panas terik matahari, gaji yang diterima juga boleh dikatakan berbaloi. Jika anda bekerja selama 8 hingga 10 jam sehari, anda boleh meraih sehingga RM100 sehari. Kalau dikalikan sebulan boleh dapat gaji 4 angka tu. Siapa ada motor boleh ambil peluang keemasan ini!

foodpanda and grab

Ada satu lagi part time job yang anda boleh buat tau.

Anda kini boleh mula berjinak-jinak untuk memulakaan perniagaan sendiri dalam bidang percetakan. Ya! inilah masanya untuk anda menerokai bidang keusahawanan. Jangan risau, segala alatan percetakan dan latihan keusahawanan akan kami sediakan. Jom sertai kami sekarang!

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?