Tidak ramai yang tahu bahawa terdapat banyak cara untuk memproses dan mencetak T-shirt. Satu teknik yang berbeza dalam mencetak T-shirt ini akan membawa kepada hasil yang berbeza. Walau bagaimanapun, setiap kaedah mempunyai pro dan kontra sendiri. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa contoh dan perbezaan antara 3 jenis proses percetakan iaitu “heat press”, “digital printing” dan “silk screen”.

printapplicationbroccoli

Kaedah 1) Heat Press :
Percetakan “Heat Press” adalah di mana kita menggunakan haba untuk memindahkan design ke fabrik. Kertas yang digunakan untuk memindahkan design ke atas fabrik antaranya “Transfer” dan “Sublimation paper”. Selain kertas, anda juga memerlukan mesin pencetak dan mesin “Heat Press“. Perkara yang terbaik dalam kaedah ini antaranya imej yang dicetak adalah tahan lama dan mudah memproses mana-mana pakaian dan mempunyai keupayaan untuk menyerap warna seperti Jersi, T-shirt, dan fabrik lain. Sangat sesuai untuk produk peribadi kerana ia boleh diproses dari hanya 1quantity. Kelemahannya pula adalah kualiti gambar berdasarkan hasil sesuatu gambar yang dicetak.

Kaedah 2) Percetakan digital:
Percetakan digital adalah sangat popular untuk imej berkualiti tinggi sebagai proses percetakan lebih kepada dari mesin terus kepada pakaian. Percetakan digital boleh digunakan untuk sebahagian besar produk. Percetakan digital juga diiktiraf sebagai kaedah yang sangat serba boleh kerana ia membolehkan reka bentuk dengan detail yang sangat halus dan boleh digunakan sama ada kepada cahaya dan pakaian warna gelap. Walau bagaimanapun, tidak ramai yang mampu untuk menggunakan kaedah ini kerana ia melibatkan pelaburan yang tinggi ke atas mesin dan penyelenggaraan.

Kaedah 3) Silk Screen Printing:
Percetakan silk skrin adalah satu kaedah dengan menghasilkan stensil atau skrin dan menggunakannya untuk membuat lapisan dakwat pada permukaan percetakan. Setiap stensil menggunakan warna yang berbeza sebelum boleh digabung untuk mendapatkan hasil akhir. Boleh dikatakan bahawa percetakan skrin adalah satu proses reka bentuk secara manual untuk bahan yang dipilih dan menggunakan dakwat khas. Selain itu ia boleh digunakan untuk mana-mana warna pakaian tanpa menjejaskan reka bentuk. Walau bagaimanapun, ia menggunakan masa yang panjang kerana setiap warna hendaklah dicetak secara berasingan.

Terdapat banyak lagi jenis percetakan hiasan dalam industri hadiah yang kami akan kongsi dari semasa ke semasa. Tunggu berita baru dari kami dan jangan lupa untuk menyemak laman web kami untuk pakej perniagaan baru.

Mulakan Bisnes Percetakan Hadiah DIY anda HARI INI !!!

Hubungi Kami Sekarang !!!

Company Name : DIY Printing Supply Sdn. Bhd.(983005-H)
Contact Number : 019.3232.740 / 019.3232.556
019.3233.864 / 019.3232.783
Website : www.DIYPrintingSupply.com
Email : enquiry@DIYPrintingSupply.com
Facebook : www.facebook.com/diyprintingsupply
DIY FB Group : www.facebook.com/groups/

 

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?