Jangan pernah jadikan umur tua atau muda sebagai penghalang atau alasan untuk anda mencapai kejayaan. Dalam perniagaan, tidak pernah terlambat jika anda ingin memulakan langkah walaupun umur anda telah meningkat ke 70 tahun ataupun baru menginjak 20 tahun. 

Tahukah anda, Colenel Saunders, pengasas KFC juga berjaya membangunkan dan memperluaskan perniagaan beliau ketika umur 72 tahun. Setelah mengharungi pelbagai kegagalan, beliau hanya mampu merasai kesenangan hidup di usia tuanya. Beliau percaya, jika kita percaya ada peluang untuk berjaya kita kena berani bertindak dan cepat mengatur langkah.

Kisah ini tiada bezanya juga seperti Encik Shaarani Abdul Rahman, 71 tahun, atau lebih selesa dipanggil atuk  Beliau tetap menggagahkan diri untuk menyertai program DIY PRINTpreneur Academy School (DPAS) walaupun sedar akan banyak perkara yang perlu dipelajari. Encik Shaarani berkata, “berniaga banyak memberikan manfaat dan kelebihan daripada bekerja di sektor kerajaan”.

Oleh kerana mempunyai pendidikan yang tinggi dan usaha kerja keras yang dilakukan, Encik Sharaani telah dilantik menjadi pengurus Perdana Menteri di Kompleks Sri Perdana, Putrajaya dan ianya merupakan pencapaian terbesar buat beliau.

Faktor yang membuatkan beliau terbuka hati untuk  berjinak dalam bidang perniagaa percetakan, adalah atas nasihat dan cadangan Tun Siti Hasmah. Encik Sharaani telah diberi peluang untuk mewawancara Tun Siti Hasmah dan ia merupakan momen yang paling bertuah buat beliau. Tun Siti Hasmah berpesan dan menggalakkan beliau untuk menjalankan perniagaan kerana itulah sebenar-benarnya jalan mencari duit. 

Encik Sharaani berkata, “Saya mempunyai 6 orang cucu dan saya mahu masa depan mereka terjamin, dan saya mahu mereka juga berusaha untuk mencari kejayaan seperti saya yang sudah berusia ini. Walaupun sudah berusia saya tetap ingin belajar, ingin memulakan sesuatu yang boleh menjamin masa depan”.

Di sini sudah dapat dibuktikan bahawa, umur bukanlah penghalang untuk berjaya tetapi sikap ialah penghalang terbesar. “Menyertai DPAS merupakan peluang yang terbaik untuk belajar dan mengumpul ilmu”, kata Encik Sharaani.

Jom sertai DIY PRINTpreneur Academy School untuk batch yang seterusnya.

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?