Sudah semakin ramai usahawan muda yang mula berjinak-jinak dengan dunia perniagaan. Lebih-lebih lagi mereka yang mula menapak dalam bidang ini dengan meniaga secara dalam talian sebagai peniaga online. 

Fenomena ini dilihat bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Ianya mula menarik minat ramai usahawan muda untuk menceburi bidang perniagaan secara online selepas meilhat bidang ini mempunyai potensi besar dan peluang yang cerah. Bukan sahaja ianya berpotensi besar dalam memajukan perniagaan, ia turut mempunyai kelebihannya yang tersendiri. 

Bagi yang berminat untuk menceburi bidang perniagaan ataupun ingin menjadi usahawan online, kami berbesar hati ingin berkongsi beberapa tips permulaan untuk mereka yang ingin berniaga secara online.

CARA UNTUK BERNIAGA SECARA ONLINE

Anda harus ingat KATA KEKUNCI ini iaitu “, “Cari”,Jual”, “Manfaat”, “Guna” dan “Rajin”

  • CARI ilmu berniaga
  • JUAL minat anda
  • MANFAAT penggunaan platform ataupun media sosial 
  • GUNA strategi pemasaran terbaik
  • RAJIN berusaha dan bertanya

1. Cari Ilmu Berniaga

Perkara pertama yang paling penting adalah cari dahulu ilmu tentang perniagaan. Kalau produk kita bagus, jangan terus yakin untuk menjual produk anda. Anda haruslah mempunyai ilmu tentang cara berniaga, apa yang anda perlu niagakan, bagaimana anda boleh berjaya. dan market research. Buat research terlebih dahulu mengenai produk yang anda ingin jual. Itu yang penting. Anda kena tahu apa yang anda jual. 

Contohnya jika anda mempunyai niat untuk menjual T-shirt, anda harus mengetahui apakah barang-barang yang diperlukan untuk menjual T-shirt seperti mesin yang perlu anda gunakan untuk menghasilkan design T-shirt seperti heat press, material untuk membuat T-shirt, strategi perniagaan untuk T-shirt,  dan banyak lagi faktor. Jangan tangkap muat sahaja kerana maklumat berada dihujung jari. Jika anda sendiri tidak tahu bagaimana, belajar untuk mengetahuinya. Ambil kelas atau kursus yang berkaitan untuk memperkuatkan diri anda. Jadilah pakar dalam bidang anda.

Walaupun ia kedengaran seperti banyak proses yang anda perlu lalui. Percayalah, setiap usaha itu perlukan masa dan usaha tidak pernah mengkhianati kita. Lebih banyak ilmu yang kita perolehi, lebih bersedia untuk kita menghadapi sebarang cabaran dalam perniagaan.

gambar hiasan

2. Jual Minat Anda Sebagai Peniaga Online

Jual benda yang anda minat dan yang anda tahu. Apabila anda mempunyai minat terhadap sesuatu produk, anda akan mempunyai semangat yang tinggi untuk menjual produk anda. Dalam berniaga inilah peluang untuk anda lakukan perkara yang anda minati. Berbeza jika anda bekerja. Tidak semua kerja kita minat untuk lakukan. Dengan berniaga, anda bebas melakukan apa sahaja.

Sebagai peniaga online, sekiranya anda minat menjual T-shirt, LAKUKANNYA. Nak tahu kenapa? Kalau anda melakukan sesuatu perkara dengan penuh minat, anda tidak akan mudah patah semangat lebih-lebih lagi kalau anda gagal mendapatkan jualan. 

Walaupun dunia keusahawanan ini ada turun naiknya. Rezeki anda sudah dijamin oleh-Nya. Yang penting, anda janganlah cepat berputus asa. 💪 

rp_europe-flat-press-3038b.jpg
peniaga online t-shirt

3. Manfaatkan Platform Media Sosial

Kalau dahulu kita terpaksa meniaga di tepi jalan ataupun bawa barang jualan dari rumah ke rumah. Namun, itu semua sudah berakhir. Dengan adanya internet, kita mampu mengembangkan potensi jualan ke seluruh dunia.

Internet sememangnya merupakan medium yang sangat terbaik untuk anda mempromosikan produk anda. Dengan adanya laman sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter dan blog,  ia adalah antara platform yang cukup dikenali ramai untuk anda pasarkan produk anda. 

Langkah permualaan terbaik adalah anda boleh create satu page ataupun akaun khas untuk memperkenalkan produk anda. Kemudian, anda boleh dapatkan sokongan daripada rakan-rakan, ahli keluarga dan jaringan kawan-kawan di media sosial. Ada lagi media sosial yang anda ketahui? Gunakannya. Sekarang ni TikTok pun boleh jadikan platform bisnes tau.

gunakan sosial media medium peniaga online

4. Guna Strategi Peniaga Online Yang Terbaik

Guna dan janakan strategi pemasaran terbaik selepas anda membuat market research. Nak berniaga kena ada strategi marketing paling sesuai dengan produk anda. Dengan cara ini, perjalanan perniagaan anda lebih berstruktur dan terancang. Siapa tak nak perniagaan berjalan dengan lancar kan?

Jadi sekiranya anda memilih Facebook untuk mempromosikan produk, anda harus tahu bahawa teknik permasaran adalah berbeza sedikit daripada Instagram dan sebagainya. Cuba guna ads marketing (iklan pemasaran) di Facebook untuk jana likes, follower dan sebagainya. 

Begitu juga dengan Instagram. Anda boleh gunakan hashtag dan post-post yang menarik untuk menarik minat pembeli. Yang penting, gambar-gambar produk haruslah jelas, terang dan menarik. Barulah orang nak beli. Jangan lupa sasarkan produk anda kepada pelanggan yang berpotensi meminati produk anda. Anda harus mengetahui kumpulan sasaran pelanggan anda.

rancang perniagaan online

5. Rajin Berusaha Dan Bertanya

Perkataan rajin ini konteksnya luas. Rajin disini adalah sentiasa usaha dan ringan-ringankanlah mulut bertanya dengan orang yang arif dan pakar dalam bidang perniagaan online. Rajinkanlah diri anda untuk sentiasa mencari peluang perniagaan. Tanamkan dalam diri kata-kata semangat dan positif untuk anda terus berjuang dalam perniagaan anda.

Apa-apa pun yang anda lakukan, anda perlulah ada modal untuk mula berniaga. Sebagai seorang peniaga online, Tidak salah mulakan perniagaan secara kecil-kecilan dengan modal yang rendah tetapi keuntungannya berlipat ganda. Buat yang sudah berniaga sekiranya anda menghadapi kesukaran. Jangan putus harapan, teruskan usaha dan niat. Anda pasti akan mencapai kejayaan.

peniaga online rajin

Jika anda seorang peniaga online yang ingin menambah cabang perniagaan anda, apa kata anda sertai kami dengan menjadi salah seorang usahawan dalam bidang percetakan. Sekarang ini pula memang tengah trending printing merchandise ni.

Untuk anda yang berjiwa usahawan. Kami akan sediakan latihan untuk anda bagaimana untuk menjadi peniaga bercaya. Kelima-lima tips yang kami kongsikan tadi akan kami bongkarkan dengan lebih terperinci untuk anda.

Ayuh sertai kami sekarang di DIYPrintingSupply. Pelbagai pakej percetakan menarik akan kami tawarkan, Harga kita boleh bincang. Jom tunggu apa lagi. Hubungi kami segera!

Anda juga boleh datang sendiri berjumpa dengan perunding perniagaan kami yang mesra dan sedia membantu anda dari Isnin hingga Sabtu, 9 pagi hingga 6 petang. Lawati bilik pameran kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Perniagaan Percetakan Hadiah DIY ini hari ini!!

Oh! anda juga boleh hubungi kami di talian yang tertera. Kami siap sedia untuk membantu anda.

Mulakan Bisnes Percetakan Hadiah DIY anda HARI INI !!!

Hubungi Kami Sekarang !!!

Company Name:DIY Printing Supply Sdn. Bhd.(983005-H)
Contact Number:019.3233.868 / 019.3232.556
019.3233.864 / 019.3232.783
Website:www.DIYPrintingSupply.com
Email:ask@DIYPrintingSupply.com
Facebook:www.facebook.com/diyprintingsupply
Youtube:www.youtube.com/user/diyprintingsupply

 

 

Berminat nak mulakan bisnes sendiri?